Venster

Promotor en pionier van honkbal

Bakker was lange tijd secretaris en vice-voorzitter van de honkbalbond en vertegenwoordigde de bond bij vergaderingen van het NOC. In de loop der jaren was hij redacteur van het bondsorgaan Honkbalnieuws, wedstrijd-/competitieleider, lid van de protestcommissie en lid van de feestcommissie bij het 25 jarig bestaan (1937). Als het even kon, organiseerde Bakker honkbalwedstrijden, vaak tegen teams van de bemanningen van Amerikaanse oorlogsschepen die in de haven van Amsterdam afmeerden. Daarnaast gaf hij vele lezingen over honkbal.

In 1938 was Bakker (mede-)oprichter en eerste voorzitter van ‘De Kieviten’. Deze propagandavereniging voor honkbal en softbal stimuleerde het oprichten van clubs en zette deze aan te beginnen met honkbal, en later ook met Softbal. ‘De Kieviten’ verzorgde tevens publicaties (o.a. scorekaarten) en zochten daar sponsoren voor. Bakker zou tientallen jaren voorzitter van de ‘De Kieviten’ blijven. Een ander initiatief van Bakker was de oprichting in 1952 van het 'Bleesingfonds'. Dit fonds is genoemd naar Emile Bleesing, de onbetwiste grondlegger van het honkbal in Nederland. Het fonds voorzag in de financiële ondersteuning van activiteiten om honkbal, en later ook softbal, te propageren.

Als gevolg van professionalisering van de KNHSB is de rol van beide pr-instistuties na de eeuwwisseling steeds kleiner geworden en zijn ze uiteindelijk opgeheven.
Bakker (2e van li) als voorzitter van propagandavereniging De Kieviten.

Bakker (2e van li) als voorzitter van De Kieviten

Bakker staat direct achter zijn vriend Emile Bleesing (midden voor).

Receptie 25 jaar KNBSB (1937)